WERKING

Alles over het t R O mMelkorpHARYPSKA

 

 

De Koninklijke Harmonie Slyps heeft ook een eigen trommelkorps. Aanvankelijk bestond dit slagwerkonderdeel uit één trommelaar maar door de jaren heen groeide dit steeds verder aan.

Begin de jaren zestig werd Daniel Desmet aangesteld als instructeur.

Op 12.02 1977 nam Jean-Luc Deprez deze taak over.

Het trommelkorps telden toen 10 leden waarvan zeven tenortroms, twee bastroms en één grote trom. Het trommelkorps kreeg de naam Tamboerband Harypska (Harmonie slYPSKApelle).

 

In 1997 werd – zichzelf relativerend – gekozen voor de naam tR OmMelkorp HARYPSKA met kleine ‘t’ en grote ‘R’. De groep telt 25 slagwerkers.

 

Met het oog regelmatig apart deel te nemen aan allerhande feestelijkheden werd werk gemaakt van een “eigen en zinnig“ programma.

In vergelijking met de andere trommelkorpsen en de toen meer en meer opkomende drumbands zocht Harypska voor een alternatief.

Bron: Een.be 

In hun percussieverhaal wordt deze filosofie blijvend steeds hoog gehouden.

Dit betekent dat op een gevoelsmatige wijze  steeds via improvisatie wordt gewerkt aan een ‘eigenzinnig’ persoonlijk Harypska-repertoire waarbij een muzikale basis- en/of voorkennis geen noodzaak is. Tijdens de repetities primeert dan ook de inbreng van ieder lid.

Het repertoire van het tRommelkorps Harypska wordt altijd samengesteld via een zo persoonlijk en origineel mogelijke inbreng van ieder lid, hoe groot en/of hoe klein deze ook mag zijn. Op die manier wordt er constante maximale betrokkenheid gevraagd van ieder groepslid. 

Met enige poëtische vrijheid – naar een gedicht van Toon Hermans – omschrijft het tRommelkorps Harypska zijn verhaal als: “In alles wat wij creëerden en verzonnen waren wij met z’n allen enkel het water maar de ganse groep als geheel de bron.”

 

De groep groeide aan tot een maximum van 25 leden, met een zeer gevarieerde leeftijd.

Zuiver melodische slagwerkinstrumenten worden geweerd zodat het instrumentarium bestaat uit: tenortroms, één rototom, één timp tom, één stel bongo’s, één stel timbales, één stel cowbells, templeblocs en een uitgebreide verzameling klein slagwerk.

Het klein slagwerk omvat: 

Zadenmand Beatring Tamboerijn
Tambourine Wood Pandeiros Jingle Sticks
Bellestaaf Sleigh Bells Bellenslede
Rasp Wood Guiro Fiberglass Guiro
Shaker Cowbells Zweep
Rachet Ratel Hangcymbals
Vingercymbals Gong Bongotom
Cuicatom Triangel Woodblocs
Diverse Fluitjes Claves Agogobells (Bellenkoker)
Castagnetten Vibraslap Shaker Wood & Aluminium
Bloc Shaker Modulation Shaker Egg Shakers
Techno Shaker Tone Block Hoevenbundel
Cabasa Marching Temple Blocs Percussion Blocs
Caxixis

 

Enkel via de inbreng van rototom, timp tom, bongo’s en temple blocs sluipt soms wat melodie binnen. Slagwerk ‘pur sang’… (r)echt en eerlijk… blijft de hartslag binnen het percussieverhaal van tRommelkorps Harypska.

 

tRommelkorps Harypska is geen drum’show’korps maar een percussiegroep dat zijn slagwerkaanbod op een gevarieerde, flexibele drempelloze wijze zowel mobiel (straat)animerend, lopend of concerterend kan voorstellen. tR is een trommelkorps pur sang.

Tijdens solo-optredens van het tR Harypska is – via de manier waarop hun diverse concertstukken voorgesteld worden – de humor ook steeds visueel aanwezig. Dit gebeurt o.a. via de inbreng van de ruime hoeveelheid en verscheidenheid aan klein slagwerk.

Maar wanneer het moet, is de nodige ernst ook aanwezig. Dit bewees Harypska o.m. tijdens hun deelname aan enkele historische stoeten zoals de Gouden Boomstoet in Brugge, de Breughelstoet in Wingene, de Groenten- en Bloemencorso te Mechelen, de Cavalcadestoet in Geraardsbergen, e.a.

Wanneer de harmonie optreedt zorgt het tRommelkorps voor de begeleiding.

 

Nadat Jean-Luc Deprez in februari 1977 was gestart als dirigent nam eind december 2002 tot eind februari 2004 Bart Verborgh deze taak over. Vanaf maart 2004 werd Jean-Luc Deprez terug de dirigent, die tot heden de groep leidt.

Kristof Leenknegt nam vanaf eind 2005 tot eind 2007 de verantwoordelijkheid van de opleiding van nieuwe startende trommelaars over van Jean-Luc Deprez. Thijs Vermeersch nam vanaf begin 2008 tot eind 2010 deze taak over en gaf op zijn beurt eind 2010 deze in handen van Karl Buseyne, die tot op heden de startende trommelaars nog steeds opleiding geeft.

 

“Ansfeldia” betekende in 1994 de start van een eigen concertaanbod. Dit groeide uit tot repertoire van momenteel 28 eigen concertnummers. Ieder jaar komt er een nieuw concertnummer bij.

Zo zijn dit ondertussen:

1995: HousyHousy-AloAlo-DumDum & Percussievariaties$

1999: Ollie Ollie & O wat is het fijn eens verward te zijn

1996: Ambiance & Watusi

1997: Boemstja & Hoe… Ha!

1998: Remix

1999: Ollie Ollie & O wat is het fijn eens verward te zijn

2000: Kakofenia

2001: Animal

2002: Wooga Wooga

2003: Alaaf Alaaf & Nienouwe

2004: Beatn’ Bécaud

2005: Skiniwinie

2006: 4-Koren-Winterconcert

2007: Skèrie Moevie

2008: Tar Ara B Oem

2009: Wiezawie

2010: KKW! (Kèire Kèi Wére)

2011: Tam Tarram Tam Tam

2012: Moev

2013: Consjerto PP (Piccola Percussione)

2014: Itsumo

015: Middlie

2016: Inferno

2017: Impie Typpex

2018: Vuuvgangen

2019: Animal 2.0

2020: Percurieus

2022: Bolerona.

-

 

Tijdens het jubileumjaar van de harmonie in 2005 werd met  ‘Slagen zonder verwondingen’ een slagwerkavond georganiseerd, waarbij – net zoals dit bij het tRommelkorps Harypska het geval is – niet het visuele primeerde maar wel  de percussie.

 

Op 02.11.1997 werd de CD “kGoadruet” opgenomen in de studio’s van Toto Skebatski. De CD bevat 10 eigen concertnummers en is goed voor één uur percussie. De CD is nog steeds te verkrijgen.

Recent zijn alle stukken op stick “1994-…” te verkrijgen.

 

Voorbeeld:

 

Geïnteresseerd?

Het tRommelkorps Harypska creëert en brengt haar eigen stukken zonder gebruik te maken van partituurlezen.

Wie wil aansluiten tot de groep hoeft dan ook geen kennis te hebben van ‘muziek lezen’.

Iedereen – vanaf 8 jaar en die een beetje gevoel voor ritme heeft – is van harte welkom.

Er wordt geen lidgeld gevraagd.

De trommelaars in opleiding repeteren op vrijdagavond vanaf 18.30 tot 19.30 uur.

De gevorderden repeteren op zondagmorgen vanaf 08.30 tot 09.30 uur.

De volledige groep repeteert op zondagvoormiddag vanaf 09.30 tot 11.50 uur.

De repetities gaan door in ‘d Oude Pastorie op het Dorpsplein in Slypskapelle.

Sponsor Winterconcert!
Facebook